
"Efter The whistle song kör vi Wind of change" Den här knoen träffade vi under ett besök på ett semisjälvförsörjande rehabcenter för drogmissbrukare där en vän till oss jobbar.
DET TOG TRE MÅNADER. Men nu äntligen har vi fått vänner som hör av sig och till och med vill hitta på saker. Grisen är helt okej men inte en av dem. Nedan följer istället ett par exempel.
Christian Flores Bracamonte
Träffades första gången, svettiga och dana och med Gatorade i mungiporna efter maratonloppet på ön El Tigre. Efter lyckad konversation utbytte vi telefon- och mailuppgifter. Har därefter träffats ett par gånger och sprungit ihop. Han är 25 år, pluggar ekonomi på universitetet och samlar Gatoradekorkar (salt återhämtningsdryck). För 80 korkar får han en keps. Som om inte det monstruösa antalet var nog så krävs det också att det står Gatorade i korken vilket det, enligt Christian, inte gör på alla. Senaste gången jag träffade honom var han uppe i 18 korkar. Men då han gillar själva samlandet, vägen är lika viktig som målet, så är han outtröttlig och klagar inte. Genomsnittspriset på en 60 centilitare är 5 SEK så (80*5 = 400) det blir en rätt kostsam kepa. Inte jultidningspremier direkt.
Juan Antunez
Under en lång seg väntan under ett fotouppdrag dyker han plötsligt upp. Efter att ha dryftat ämnen som pension, Ryssland, kaffebönor och Dobermannhundar bjöd han in mig på lunch senare i veckan. Han är runt 70 år, bär hatt med fjädrar i och Musse Pigg-slips. ”En go gubbe” skulle man kalla honom i Göteborg, ”En sådan trevlig karl” skulle skådespelarna i Pilsnerfilmerna säga.
En annan minnesvärd upplevelse var resan till Olancho för en vecka sedan. Olancho är allt som Tegucigalpa inte är. Jämför Järpen med Åre eller Göteborg med Roasjö så får ni samma utslag. I Olancho är luften ren, folket pratglada och boskapen i majoritet. Lite som att komma hem igen för odalmännen Andreas och Fredrik. ASJ har en utpost i byn Santa Maria del Olancho, fyra timmar från Tegucigalpa och denna lördag skulle ett gäng från stan ut dit för möten så vi hängde på för att samla genrebilder till organisationen. En underbar dag med fantastiska människomöten och exotiska grödupplevelser. Såg bland annat en kaffeodling samt torkande bönor på en presenning.
Imorgon åker vi till San Pedro Sula för tre dagars fotograferande. Landets näst största stad och landets näringscentrum San Pedro Sula är inte känd för att vara fredlig så be gärna om beskydd. Men trots att vi är rätt blåögda så tar vi inga onödiga risker. På plats kommer vi att dokumentera det arbete som ASJ bedriver där, diverse ”Rätt-till-land-projekt” och annat.
Nya aha-upplevelser i Honduras
99 procent av Sveriges import från Honduras är kaffe. Förväntningarna var skyhöga. Kaffet smakade unket. Nu vet vi varför. 60 procent av kaffeblandningen i de flesta paket är inte kaffebönor utan rostade avokadokärnor.
Vi undrade varför folk alltid tog för givet att vi skulle betala när vi undrade om de ville hänga med och äta en bit. Verbet invitar (bjuda) innebär rätt och slätt att man bjuder här, inte inbjuder som vi trodde de första tre månaderna.
Vi undrade varför Honduranerna aldrig ville hitta på något. Nu vet vi varför. 80 timmars arbetsvecka är inte ovanligt och de som ”bara” jobbar 40 timmar i veckan kombinerar ofta jobb med heltidsstudier.
Vi var ute i byn Cofradia för att hälsa på PMU-praktikanterna Elsa och Andrea häromdagen. För kvällsvard drog vi oss till konkurrensfria (finns bara en sylta i byn) ”Golosina Irma”. För kvällen erbjöds tacos med potatis och kyckling samt läsk. Sex personer åt och drack sig mätta till det facila priset av 75 lempira (75/3 = 25 SEK) Snacka om brödunder.
/ Frederick di kallart

Fotbollsderby i Olancho

Delar ur publiken på väg till derbyt